La baza detaliilor dintr-o hartă de Human Design stau cele 64 de Porți / Hexagrame. Porți în harta BodyGraph, Hexagrame pe cercul Mandalei.

Porțile energetice și hexagramele lor
Porțile energetice și hexagramele lor

Originea acestor hexagrame vine din Cartea Schimbărilor (sistemul I Ching, sau Yi Jing), vechi de peste 5000 de ani. Inițial, acest sistem a fost folosit ca divinație, ajutând oamenii să călătorească pe drumul vieții lucrând cu forțele inconștiente care modelează situațiile cu care ne confruntăm. Însă, în timp, aplicabilitatea acestor simboluri a fost sistematic extinsă.

Structura hexagramelor este una simetrică, logică, matematică, o îmbinare de câte 6 linii reprezentând elementele Yin și Yang (linii Yin – întrerupte și linii Yang – neîntrerupte).

Structura hexagramelor - Human Design
Structura hexagramelor

Cartea Schimbărilor este una dintre primele cărți scrise vreodată, venind din China antică și reprezintă practic un dicționar al înțelepciunii umane cu privire la posibilele situații din viața noastră. Odată cu descoperirea structurii ADN-ului uman, cu ajutorul geneticii, s-a putut observa că există o structură similară cu cea a hexagramelor din vechea Carte a Schimbărilor. De asemenea, hexagramele și structura lor arătată în Cartea Schimbărilor au început la un moment dat să fie utilizate și în psihanaliză, de către Carl Jung, în sesiunile sale de terapie cu clienții.

I Ching nu-și oferă dovezi și rezultate; nu se laudă pe sine și nici nu este ușor de abordat. Ca o parte a naturii, așteaptă până când este descoperită. Nu oferă nici fapte, nici putere, dar pentru iubitorii de auto-cunoaștere, ai înțelepciunii – dacă există aceștia – pare a fi cartea potrivită.

-Carl Jung

Cele 64 de hexagrame, transpuse în harta de Human Design ca și Porți energetice, sunt folosite pentru a înțelege și interpreta în mod specific caracteristicile noastre genetice, oferind informații detaliate despre caracteristicile ce ne definesc pe fiecare dintre noi într-o combinație unică.

Exemplu: Hexagrama 31 în sistemul I Ching Hexagrama - poarta 31 înseamnă Influență, Atracție. În sistemul Human Design poarta are același titlu (Influență) și reprezintă vocea care spune ”Conduc / Ghidez” prin viziunea asupra viitorului, fiind făcută să împărtășească la nivel colectiv acest lucru.

Sunt denumite Porți pentru că reprezintă punctele de curgere a energiei, din interiorul nostru către exterior sau invers. Permit transmiterea, schimbul de informație (energie) dintre noi și tot ceea ce ne înconjoară.

Ceea ce aduce sistemul Human Design ca și noutate în aplicarea structurii hexagramelor în viața noastră este transpunerea acestora peste cercul zodiacal, pentru a determina cu precizie modalitatea în care suntem amprentați în momentul nașterii de informațiile venite din Univers prin intermediul planetelor. Folosind efemeridele deja existente în astrologie, au fost calculate pozițiile exacte ale porților / hexagramelor pe cercul zodiacal. Cu subdiviziunile lor aferente, poziția exactă a hexagramelor determină apoi poziția exactă a amprentărilor planetare folosite pentru calcularea hărții de Human Design.

Aceleași hexagrame se regăsesc apoi transpuse în harta de Human Design (BodyGraph) – sub forma porților – numere cuprinse între 1 și 64:

Porti harta Human Design

Fiecare dintre aceste 64 de caracteristici descrise prin intermediul Porților sunt detaliate apoi la nivel de Linie (potrivit cu structura de 6 linii Yin și Yang din hexagramele I’Ching).

În exemplul de mai sus, al Porții 31, prima linie, de exemplu, spune ”Manifestare – Influența nu poate exista în gol”, ceea ce înseamnă că persoana cu această caracteristică nativă nu-și va putea manifesta influența decât în condițiile în care are parte de aliați, de oameni care să o urmeze, de oameni care să o recunoască pentru capacitatea nativă.

Astfel, avem de-a face de fapt cu 384 (64×6) de posibilități de amprentare genetică la nivel de linie, 384 de arhetipuri umane, de caracteristici unice care ne pot defini în combinație cu celelalte elemente arătate în hartă.

 

Găsești AICI lista completă a porților (denumirile + o scurtă descriere).

 

Mai departe -> Cele 6 Linii