Evoluția ființei umane la nivel de corp fizic (formă fizică) arată că față de forma omului de Neanderthal, care era înzestrată cu 5 centri energetici, forma lui Homo Sapiens are 7 centri (ceea ce știm deja din vechile sisteme cum este cel hindus al chakrelor). Însă odată cu evoluția de la Homo Sapiens la forma fizică în care ne găsim noi în prezent, sistemul Human Design arată că suntem înzestrați cu 9 centri energetici. Aceștia reprezintă puncte centrale ce emit sau recepționează anumite energii. Într-o hartă natală, ei arată categoriile de energie pe care le manifestăm nativ, constant, consecvent, într-un anumit fel și categoriile de energie pe care le primim prin ceea ce se numește în Human Design condiționare (influență exterioară). Fiecare centru reprezintă astfel câte un domeniu de viață, are corespondențe biologice și are asociate anumite comportamente autentice, naturale, sănătoase, la polul opus existând comportamentele non-autentice, care nu țin de sinele autentic al fiecăruia, nesănătoase. De aici și modul nostru de viață – autentic sau nu, condiționat sau nu, sănătos sau nu (chiar și condiționarea poate fi benefică în anumite cazuri).

În hartă, centrii definiți sunt reprezentați prin formele geometrice colorate, pe când cei nedefiniți vor rămâne albi / necolorați.

 

Centri definiti și nedefiniți

Descrierea centrilor

Centru CapuluiCentrul Capului reprezintă un centru de presiune. Este presiunea mentală de a gândi și a găsi răspunsuri la anumite întrebări. Este locul unde se acumulează inspirația mentală, reprezintă materia cenușie a creierului și are rolul de a alimenta procesele noastre mentale.

Corespondența biologică este glanda pineală. Este poarta către materia cenușie a creierului nostru și poate fi asociată cu ceea ce numim ”cel de-al treilea ochi”.

30% din populație are Centrul Capului definit, ceea ce înseamnă că inspirația se manifestă într-o modalitate consecventă. Presiunea mentală este de a găsi răspunsuri la propriile întrebări și în același timp funcționează ca inspirație mentală pentru cei din jur.

70% din populație are însă Centrul Capului deschis (sau nedefinit), inspirația și întrebările, presiunea mentală venind în acest caz din exterior, de la cei din jur, prin condiționare. Înțelepciunea aferentă centrului nedefinit constă în abilitatea de a identifica acele persoane care pot fi considerate o sursă sănătoasă de inspirație și pe cele care pot aduce confuzie. Știe la ce merită sau nu să se gândească și dacă o anumită inspirație are valoare pentru sine sau nu.

Strategia non-autentică, nesănătoasă condusă de discursul minții în legătură cu Centrul Capului nedefinit este aceea de a simți nevoia să scapi de presiunea mentală venită de la ceilalți prin manifestare sau acțiune. Poți acționa în urma presiunii sau poți încerca să găsești răspunsuri la întrebări care nu sunt neapărat necesare sau importante pentru tine.

Centrul AjnaCentrul Ajna reprezintă unul dintre centrii de conștiență (acești centri acționează ca niște filtre prin care conștientizăm lumea exterioară). Este conștiența mentală, conștiința minții noastre. Funcția Centrului Ajna este de a formula concepte, a categorisi, a analiza, a cerceta și investiga lumea și viața noastră.

Corespondența biologică stă în glandele pituitare (anterioară și posterioară). Reprezintă punctul de convergență și coordonare dintre două mecanisme de bază ale organismului uman – sistemul nervos și sistemul endocrin.

51% din populație are Centrul Ajna definit, ceea ce înseamnă o modalitate consecventă de a gândi sau formula anumite concepte, idei, opinii.

49% din populație are însă Centrul Ajna deschis (sau nedefinit), însemnând o modalitate inconsecventă, fluctuantă de a gândi și reprezintă pe cineva care asimilează multă informație.

Înțelepciunea aferentă centrului nedefinit constă în a ști pe ce se poate baza (ce anume este sigur sau nu), în a recunoaște ideile, conceptele, opiniile care sunt de folos, practice, de valoare.

Strategia aferentă unui centru nedefinit este aceea de a încerca să convingă pe sine sau pe alții că este sigur sau că are o anumită consecvență mentală, intelectuală. De fapt se simte nesigur din punct de vedere mental și astfel încearcă să compenseze prin a exagera, prin a fi foarte fix în gândire.

Centrul GâtuluiCentrul Gâtului este centrul comunicării, acțiunii, expresiei și metamorfozei. Este locul în care toată energia venită de la ceilalți centri dorește să ajungă. Reprezintă manifestarea și comunicarea verbală sau prin acțiune, pentru a aduce schimbare și transformare.

Corespondența biologică este dată de glanda tiroidă, glandele paratiroide și metabolism.

71% din populație are Centrul Gâtului definit, manifestând o modalitate consecventă de a comunica sau acționa, în funcție de porțile definite / activate.

Pentru cei 29% din oamenii care au Centrul Gâtului deschis (sau nedefinit), această energie nu este una consecventă, fiind supusă condiționării. Astfel că va exista o presiune de a manifesta și comunica, funcționând tot ca o compensare a sentimentului că există o anumită lipsă în acest sens. Transformările nu se întâmplă în mod constant, consecvent, ci mai degrabă în ”salturi”, cu acțiune și expresie condiționată de cei din jur.

Înțelepciunea constă în a fi capabil să recunoască cine spune adevărul și cine nu, cine merită atenție și cine nu.

Prin manifestare non-autentică va încerca să atragă atenția celorlalți verbal sau prin acțiune, să inițieze anumite discuții sau acțiuni sau să vorbească excesiv din sentimentul de nesiguranță în legătură cu ceea ce va spune sau în legătură cu modalitatea în care va comunica.

Centrul GCentrul G (Sine) are legătură cu direcția în viață, cu iubirea (atunci când ești în locul potrivit în viață ai parte și de iubirea necesară – în special iubirea de sine) și cu identitatea. Centrul G funcționează ca un compas, este locul în care se află ”șoferul” vehiculului nostru cu care am fost înzestrați în această existență, cel care are simțul direcției noastre în viață. Aici, iubirea, direcția și identitatea se întâlnesc și merg împreună – pe același drum.

Corespondența biologică stă în ficat și sânge.

46% din populație are Centrul G definit, adică există în acele persoane un simț consistent al direcției, iubirii și identității, manifestate în funcție de porțile definite / activate.

Pentru cei 54% dintre cei care au acest centru deschis sau nedefinit, există sentimentul că nu au o direcție fixă în viață, că nu găsesc iubirea de care au nevoie, tocmai din faptul că această energie nu este una consecventă, fixată prin definiție nativă. Iubirea, direcția și identitatea sunt schimbătoare în funcție de anturaj, de locul în care se află și de condiționarea celorlalți.

Înțelepciunea la care poate ajunge o persoană cu Centrul G deschis / nedefinit este de a ști ce anume este de valoarea pentru sine și chiar de a ajuta pe ceilalți să-și găsească direcția, iubirea de sine și identitatea.

Prin manifestarea non-autentică reflectată de centrul nedefinit, va încerca să dețină controlul asupra propriei direcții și identități în loc să lase Strategia și Autoritatea să acționeze, așa cum este cazul și pentru toate celelalte tendințe de manifestare non-autentice, nesănătoase legate de centrii deschiși / nedefiniți.

Centrul Inimii (Ego)Centrul Inimii (Ego) reprezintă energia voinței (este unul dintre centrii motor) și a ego-ului (ego în sensul valorii și stimei de sine). Reprezintă de asemenea lumea materială și simțul valorii materiale.

Corespondența biologică este dată de stomac, inimă, vezică biliară și timus.

35% din populație are Centrul Inimii definit, ceea ce înseamnă că în acele cazuri există o energie consecventă a voinței, este ceva ce poate fi de încredere pe parcursul vieții. Acești oameni au (nativ, nu implicit – valabil pentru orice centru) un simț natural al stimei și valorii de sine, o modalitate consecventă în care relaționează cu lumea materială, în ceea ce privește tranzacțiile, negocierile și promisiunile.

Cei 65% care au centrul deschis sau nedefinit nu sunt făcuți să dovedească ceva și nici să promită, energia voinței fiind una inconstantă, fluctuantă, în care nu pot avea încredere fără suportul celorlalți (care au acest centru definit).

Potențialul înțelepciunii pentru cei care au Centrul Inimii nedefinit reiese din capacitatea de a ști ce anume merită (este de valoare) și ce nu, de a recunoaște valoarea și încrederea de sine a celorlalți. De asemenea, știe cine se poate ține de promisiuni și cine nu (preia energia celor din jur, știe că nu este a sa și poate judeca cu detașare – capacitate aferentă oricărui centru deschis / nedefinit).

Manifestându-se non-autentic, într-o manieră nesănătoasă pentru sine, o persoană cu Centrul Inimii nedefinit va încerca să dovedească fie însuși fie celorlalți ceva (până la urmă fiind vorba despre propria valoare) făcând promisiuni pe care până la urmă nu le poate onora sau supra-compensând prin a cheltui excesiv.

Centrul SacralCentrul Sacral reprezintă forța vitală, vitalitatea, persistența, sexualitatea, fertilitatea, puterea de a se reproduce și reîncărca. Este unul dintre centrii motor și funcționează ca o baterie (își folosește energia până la epuizare, având apoi capacitatea de a se reîncărca și de a o lua de la capăt).

Corespondența biologică este dată de ovare și testicule.

67% din populație are Centrul Sacral definit. Înseamnă un acces consecvent la vitalitate, energie și identitate sexuală și potențial creativ venit prin răspuns sacral (interior, venit din corp). Ceea ce au de învățat acești oameni este să aștepte oportunitatea de a răspunde (designul lor fiind făcut de altfel în așa fel încât să atragă în permanență astfel de oportunități).

Cei 33% care au acest centru deschis / nedefinit nu se vor simți presați să fie la fel de productivi ca ceilalți, neavând energia disponibilă pentru a o face, această energie fiind la fel ca la toți ceilalți centri nedefiniți, una inconsecventă. Sunt făcuți pentru a lucra pe perioade scurte de timp, de obicei ghidându-i pe ceilalți (cu energie de muncă).

Înțelepciunea aferentă centrului nedefinit, în acest caz, constă în abilitatea de a ști când să se oprească, neavând în mod nativ simțul energiei vitale. De asemenea, știe că poate să își folosească energia într-un mod eficient ghidându-i pe ceilalți.

Comportamentul non-autentic, nesănătos pentru un Centru Sacral nedefinit arată o persoană care nu știe când este destul, când să se oprească, muncind până la epuizare (una nesănătoasă, fiind o epuizare venită din folosirea excesivă a energiei venite de la cei din jur, prin condiționare). Poate fi ”luată de val” în ceea ce privește sexul, somnul, mâncarea sau munca.

Centrul SplenicCentrul Splenic este un alt centru de conștiență, de această dată fiind vorba despre conștiența stării de sănătate și a integrității corpului fizic. Reprezintă conștientizarea intuiției, a instinctelor primare de supraviețuire și a fricilor care ne țin în alertă cu privire la starea de sănătate și integritate fizică.

Corespondența biologică este aici sistemul limfatic, splina și celulele T (ce țin de sistemul imunitar).

53% din populație are Centrul Splenic definit, ceea ce înseamnă acces constant la simțul integrității corpului fizic. Aceste persoane sunt făcute să fie spontane (excepție făcând prezența în același timp a Centrului Plexului Solar definit), pot avea încredere în vocea intuiției și pot da și altora un sentiment de ”bine în corp”.

Ceilalți 47%, care au acest centru deschis sau nedefinit, nu sunt făcuți pentru a fi spontani, se pot simți în siguranță în prezența celor cu centrul definit și sunt mai sensibili la propria stare de sănătate, neavând acest fel de energie care să se manifeste în mod constant.

Potențialul de înțelepciune ce vine odată cu Centrul Splenic nedefinit se referă la capacitatea de a ”citi” starea de sănătate a celorlalți, primind energia lor, putând să se folosească de ea cu detașare. În același timp, pot învăța să se îngrijească mai bine de propria sănătate în comparație cu cei care au centrul definit.

Comportamentul nesănătos asociat cu Centrul Splenic nedefinit se poate manifesta prin a se menține pe sine în situații, locuri, în preajma persoanelor, în relații care nu le mai sunt benefice, din teama de a ”da drumul la ceea ce cunoști deja” sau ceea ce îți creează o stare de bine în corp.

Centrul Plexului Solar - EmoționalCel de-al treilea centru de conștiență este Centrul Plexului Solar. Este domeniul conștiinței spiritului, al emoțiilor și profunzimii emoționale. Aici experimentăm întregul spectru al emoțiilor, stărilor ”sufletești”, dorințelor, sensibilității emoționale și temerilor exprimate prin nervozitate. Este în același timp și unul dintre centrii motor.

Corespondența biologică – rinichii, prostata, pancreasul, sistemul nervos și plămânii.

50% din populație are Centrul Plexului Solar definit, însemnând acces constant la profunzimea și perspectivele aduse de experimentarea permanentă a spectrului emoțional. Persoanele cu acest centru definit nu sunt făcute să fie spontane – pentru ei nu există adevăr de moment, ci acesta reiese, iese la suprafață în timp. Claritatea se arată în timp.

Cealaltă jumătate a populației, care are Centrul Plexului Solar deschis sau nedefinit, este reprezentată de cei care sunt empatici, ale căror stări emoționale sunt condiționate de către cei din jur, care nu au acces constant la energia emoțională. Manifestările emoționale sunt inconsecvente în acest sens, depinzând de condiționări externe.

Înțelepciunea unui centru nedefinit constă în capacitatea de a simți ceea ce este de confruntat și de a fi sensibil la emoțiile celorlalți fără a se identifica cu acestea, conștientizând faptul că modalitatea de a procesa stările emoționale nu este ceva ce îi definește în mod consecvent.

Într-un comportament nesănătos, non-autentic, persoanele cu acest centru nedefinit vor evita orice confruntare emoțională, vor reacționa impulsiv și vor lua decizii în momente puternic emoționale (condiționate).

Centrul RădăcinăCentrul Rădăcină, cel de-al doilea centru de presiune reprezintă presiunea fizică, adrenalina, impulsul, stresul, evoluția venită prin presiune fizică (poate fi asociat cu energia kundalini). Este în același timp și un centru motor.

Corespondența biologică – glandele suprarenale.

68% din populație are Centrul Rădăcină definit, activ, însemnând o modalitate internă constantă de a procesa presiunea fizică.

Pentru 32% din populație însă, centrul deschis sau nedefinit va da o deschidere către presiunea venită din partea celorlalți, fiind nevoie să păstreze doar acea presiune de care au cu adevărat nevoie (care le este necesară, sănătoasă din punct de vedere condiționare). Nu au de asemenea o modalitate consecventă de a procesa presiunea fizică.

Înțelepciunea centrului nedefinit este de a ști care este momentul corect, sănătos pentru a prelua presiunea și a grăbi eventual lucrurile.

Un comportament nesănătos al centrului nedefinit va arăta o dependență de adrenalină sau o tendință de a evita situațiile care implică prezența adrenalinei, va permite stresului să dicteze deciziile în viață și va încerca să grăbească lucrurile pentru a scăpa de presiunea pe care o simte prin condiționare.

Fiecare centru din hartă are înglobate câteva numere. Aceste numere reprezintă porți de acces care sunt activate sau nu. Activarea porților este făcută prin poziționarea planetelor la momentul nașterii (citește mai departe și află cum).

 

Mai departe -> 13 amprentări planetare