Cum suntem condiționați

Mii de copii se nasc în fiecare minut având același design, și totuși se dovedește într-un final că sunt foarte diferiți unul de celălalt. Motivul pentru care se întâmplă acest lucru este condiționarea. Uită-te la harta ta de Human Design. Ai în față imaginea unui moment anume în timp; reprezintă o amprentă unică, este ca o fotografie.

Exemplu hartă Generator Manifestant
Exemplu de hartă natală

Și totuși, chiar dacă amprenta ta unică nu se schimbă, câmpul energetic din jur, cu potențial de condiționare, se va schimba. Cu alte cuvinte, fiecare poartă, canal sau centru energetic care nu este definit în harta ta (care nu este colorat/ă), este deschis/ă la fluctuațiile din mediul înconjurător. Există două surse principale de condiționare. Prima o reprezintă planetele. Știi deja că planetele sunt într-o continuă mișcare și că influența lor ne afectează și pe noi în permanență. Pe măsură ce se mișcă, planetele activează (colorează) porți din harta noastră natală.

Hartă natală și harta tranzitată
Hartă natală și harta tranzitată
 

În exemplul de mai sus avem o hartă natală (în partea stângă), iar în partea dreaptă avem aceeași hartă (reprezentată în culoarea verde) plus pozițiile planetelor într-un anumit moment / tranzit din viața acelei persoane (vezi culoarea albastră). Observi că pe parcursul acelui tranzit, toți centrii energetici ai acelei persoane sunt definiți? Înseamnă că planetele au mai activat și alte porți în designul persoanei respective, chiar dacă în harta natală acestea nu sunt definite (din punct de vedere nativ).

Tranzit Human Design
Îmbinarea celor două hărți
(cea natală îmbinată cu cea care reprezintă tranzitele planetare dintr-un anumit moment)

Suntem astfel ca o oglindă a corpurilor cerești care își pun amprenta asupra noastră și ne influențează din punct de vedere genetic. Tocmai de aceea oamenii experimentează, în același timp, tipare similare în viața lor (se întâmplă anumite lucruri la nivel global). Tranzitele planetare pot cu adevărat să condiționeze tiparele noastre comportamentale și să ne ademenească pe tot felul de căi nepotrivite nouă. În asemenea momente, cel mai important lucru pe care-l putem face este să ne înțelegem propria noastră natură (nativă, designul nostru) și să începem să ne urmăm propria Strategie. Este singurul lucru care ne poate proteja pentru a nu ajunge o victimă a condiționării planetare.

A doua sursă de condiționare o reprezintă oamenii din jurul nostru. Pentru a înțelege cum ne influențăm unii pe alții, este nevoie să înțelegem ce este și cum funcționează aura umană. Vei găsi diverse explicații în ceea ce privește aura energetică umană. Însă cea despre care discutăm aici este acel câmp electromagnetic măsurabil, care este emis de către fiecare ființă umană. Aura noastră se extinde cât aproximativ două lungimi ale propriilor brațe întinse lateral, în toate direcțiile. Astfel, atunci când ești la aproximativ 2 metri față de cineva, ceea ce se întâmplă este că fiecare exercită o anumită condiționare asupra celuilalt. Asta este ceea ce numim ‘chimie’ între două persoane.

Prin suprapunerea a două hărți natale, putem obține o hartă exactă a acelei chimii dintre doi oameni. Putem ajunge astfel la o înțelegere mai profundă a puterii de atracție. Din punct de vedere genetic, ca și ființe umane, suntem atrași de ceea ce este diferit, de ceea ce nu suntem. Cu alte cuvinte, suntem atrași de acele zone din harta noastră care rămân albe / necolorate. Căutăm cu toții acele persoane care să vină cu un plus de culoare în harta noastră. În exemplul de mai jos vedem ce se întâmplă atunci când doi oameni intră unul în aura celuilalt.

Interacțiuni 2 hărți

Human Design - hartă compusă
Harta compusă a relației
(în harta compusă, persoana X apare cu verde, persoana Y cu albastru)

Gândește-te ce înseamnă cu adevărat condiționarea: atunci când vii pe lume, te afli în permanență în interiorul aurei energetice a mamei tale, a tatălui, a membrilor familiei din care faci parte. Astfel că vei fi condiționat într-un mod profund de tot felul de influențe care nu te reprezintă. Până la momentul în care ai împlinit vârsta de 7 ani, acea condiționare este deja imprimată în tiparele tale comportamentale.

Și atunci când începi să te uiți la hărțile membrilor familiei tale și a celor apropiați, prieteni, colegi, iubiți/iubite, vei descoperi de cele mai multe ori că ești înconjurat/ă de aceleași tipuri de energii. Vei vedea că ești atras/ă de persoane care fac aceleași conexiuni ca și părinții tăi. De aceea anumite persoane îți par a fi familiare, chiar dacă nu le cunoști. Asta pentru că aduc aceleași conexiuni energetice precum cei din familia ta.

Prin a vedea care este deschiderea din designul tău (ceea ce este alb / necolorat în hartă) poți merge în trecut și descoperi care sunt acele părți din tine prin care ai fost condiționat/ă. Îți poți clarifica punctele vulnerabile, cele prin care există deschidere pentru condiționare din exterior. În acest fel vei înțelege unde ai avut parte în primii ani de viață de influențe nesănătoase / neautentice pentru tine. Este important să înțelegem că nu putem evita condiționarea. Există peste tot în jurul nostru. Orice formă de viață – animale, plante și chiar obiecte neînsuflețite – se pot conecta cu noi și ne pot influența natura și corpului fizic în structura lui.

Primul pas înspre a te elibera de vechile tipare este să conștientizezi, să vezi unde (în ce privință) ești condiționat/ă, apoi să începi un proces prin care să nu te mai identifici cu aceste influențe. Acest proces te poate duce înspre o înțelepciune și sensibilitate profundă, însă este o muncă ce necesită mult timp. Nu poți ajunge la acea înțelepciune de pe o zi pe alta. Nu te poți elibera de tiparele acumulate în copilărie decât atunci când această știință a descoperirii de sine îți intră adânc în conștiință și ajunge să reprogrameze chiar și celulele corpului tău. Acesta este un proces care va dura 7 ani, pentru că este intervalul de timp în care celulele corpului se regenerează complet.

Hai să vedem cum este condiționată persoana din exemplul de mai jos. Către ce este atrasă această persoană și la ce anume tânjește mai mult în viață. În mod mecanic, tot ceea ce putem face este să ne uităm la centrii deschiși din hartă, să le căutăm denumirea și să găsim cuvintele cheie care îi definesc.

Cuvinte cheie centri Human Design
Cei 9 centri energetici din Human Design și cuvintele cheie definitorii

În următorul exemplu, observă că există patru centri deschiși: centrul Capului, centrul G, centrul Inimii (Ego) și centrul Plexului Solar. Așadar această persoană are patru zone în care simte presiunea de a aduce o anumită împlinire, prin care încearcă să îndeplinească niște roluri care nu îi sunt definitorii.

Condiționare Human Design

Centrul Capului din această hartă ne spune că persoana este atrasă de inspirație, însă ceea ce experimentează este faptul că nu poate controla când și cum vine. Ceea ce îl/o inspiră depinde în totalitate de cei pe care îi are în apropiere. Darul său ca și potențial este acela de a ști cine poate constitui un element de inspirație pe alții și cine nu.

Centrul G deschis indică faptul că această persoană încearcă în mod constant să-și găsească direcția în viață. Prin intermediul acestui centru va încerca probabil să se agațe de o anumită iubire pentru a-și oferi un simț mai ferm al identității. Se poate simți pierdut/ă și să nu știe dacă își poate găsi calea sau nu. Datorită acestei deschideri, această persoană nu va ști vreodată cine este, însă acest fapt nu reprezintă un handicap. Iubirea și direcția vor rămâne în permanență inconsecvente. Cu alte cuvinte, identitatea îi va fi condiționată prin intermediul celor din anturaj. Va fi asemănător unui cameleon. Potențiala sa înțelepciune este de a ști care îi este calea corectă prin a testa mai multe direcții și căi diferite în viață. În același fel va putea învăța și să savureze mai multe posibilități ale iubirii în viața sa.

Centrul Inimii deschis arată că persoana este de asemenea condiționată să fie încăpățânată. Este o persoană care face în mod constant promisiuni pe care nu le poate duce la îndeplinire. De fiecare dată când încearcă să își forțeze voința, își afectează sănătatea pentru că nu este un lucru pe care-l poate face în mod natural. Potențialul de înțelepciune stă în faptul că poate ști cine are într-adevăr voința de a duce lucrurile la îndeplinire în plan material.

Centrul Plexului Solar deschis înseamnă că persoana încearcă în mod constant să ia decizii la nivel emoțional. Preia în mod constant energia emoțională din jurul său și va fi probabil afectată de faptul că se va identifica cu acele emoții. Din această cauză, va fi în permanență prinsă între speranță și durere, așteptări și dezamăgiri. Potențiala sa înțelepciune din acest punct de vedere va fi în a ști cum funcționează emoțiile și a-și menține o detașare emoțională, un echilibru în orice situație.

Mulți oameni care intră în contact cu Human Design tind să creadă că definiția (ceea ce este colorat / definit în hartă) este mai bună decât deschiderea, sau că ceea ce este deschis este ceva rău. Acest lucru nu este adevărat. Definit / nedefinit funcționează pur și simplu ca o dualitate, precum ziua și noaptea. Valoarea definiției constă în faptul că este ceva fix, în care putem avea încredere, dar în același timp este și ca o limitare. Ceea ce rămâne nedefinit este vulnerabil în fața condiționării și asta face ca unii să creadă că definiția este cumva mai bună. Zonele nedefinite din harta noastră au un foarte mare potențial pentru înțelepciune și experiență. Un centru nedefinit nu este nici gol, nici defect și nici nu are nevoie de ”reparații”. Definiția îți arată ce fel de student ești în școala vieții, iar zonele nedefinite îți spun ai de învățat.

Mai există o analogie pentru dualitatea definit / nedefinit. Definiția funcționează ca un transmițător. Prin intermediul definițiilor transmitem energia noastră în lume, iar centrii deschiși sunt ca niște receptori. Prin centrii deschiși absorbim energiile din mediul nostru înconjurător. De fapt, centrii noștri deschiși nu doar că reflectă interacțiunea cu energiile celor din jurul nostru, ci le și amplifică. Astfel, un centru al Plexului Solar nedefinit va amplifica emoțiile celor din jur, fie că acestea înseamnă bucurie, furie sau tristețe. Din cauza inconsecvenței centrilor nedefiniți din designul nostru, aceștia nu reprezintă o valoare în sine pentru propria noastră manifestare în viață, ci vastul lor potențial ne face pe noi să avem o importanță majoră în viața altor oameni.

Alina Ioan

Alina Ioan

Ghid de Human Design certificat de International Human Design School / Consilier pentru dezvoltare personala / Trainer / Formator