Wayne Dyer – de la ambiție la sens

Wayne Dyer este exemplul unui Proiector făcut să ghideze energia celorlalți, cu capacitatea de a schimba, de a avea impact asupra modului în care gândim și vedem lucrurile din jurul nostru.

Atunci când schimbi modul de a privi lucrurile, lucrurile pe care le priveşti se schimbă.

Este o persoană care are capacitatea de a iniția pe alții înspre a face lucruri pe care în mod normal nu le-ar face (a fost supra-numit și ”părintele motivației” / ”părintele mișcării contemporane de autodezvoltare”).

Wayne Dyer
Wayne Dyer, Proiector cu Autoritate Ego proiectată, Definiție divizată și Profil 1/3
 

Tipul și Strategia

Este vorba despre un Proiector, un ghid, o persoană care prin natura sa este făcută să ghideze energia celorlalți. Este făcut să se întrebe ”Cine este celălalt?”. Pregătirea sa profesională de a fost îndreptată către consiliere psihologică, motivațională și psihoterapie. Și pentru a fi capabil să analizeze pe cei din jurul său cu cât mai multă claritate și a înțelege ”cine este celălalt”, este foarte important să fie educat într-un anume sistem de cunoaștere pe care să-l stăpânească (deținea doctorat în consiliere și psihoterapie).

Însă pentru a-și manifesta capacitatea de a ghida energia celorlalți are nevoie de recunoașterea acestei capacități și de a fi invitat să o facă, pe baza acelei recunoașteri. A aștepta invitația potrivită (în acest caz invitația de a iniția puterea internă în ceilalți, în același timp fiind vorba și despre propria inițiere și transformare) reprezintă Strategia Proiectorului.

Este făcut să vadă în ceilalți exact ceea ce sunt ei și are nevoie de a fi văzut la rândul său (de a fi recunoscut). Recunoașterea de care a avut parte a fost ceea ce i-a adus succesul (semnătura naturală a faptului că un Proiector trăiește autentic, așa cum a fost creat).

Având o aură energetică ce are capacitatea de a penetra identitatea celuilalt și a ”vedea” în el, nevoia unei invitații pentru a face un astfel de lucru este inerentă.

Autoritatea decizională

În cazul lui Wayne Dyer, deciziile corecte în viață vin prin intermediul puterii date de voință. Ca Tip non-energetic (care nu are definit / activat centrul energiei vitale – Sacralul), are în hartă totuși activat unul dintre centrii motor (cei care definesc energia ce poate face posibilă manifestarea caracteristicilor native). Acest centru se referă la voință, la ceea ce poate folosi pe tot parcursul vieții ca punct de referință pentru momentele când are de luat decizii în viață. Astfel, ”ce vreau eu cu adevărat” este întrebarea de care are nevoie. Este ceea ce în cazul hărții analizate pune accent pe ”Eu”. Pentru ce anume există disponibilă energia voinței.

Energia nativă – Centrii definiți

Energia pe care această persoană se poate baza pe tot parcursul vieții este generată de centrii definiți. În cazul analizat, aceștia sunt:

Centrii deifiniti Wayne Dyer

Centrul Inimii (Ego) – este cel care are legătură cu puterea voinței, despre care am menționat și la capitolul Autoritate decizională, cu lumea materială, cu stima și valoarea de sine. Wayne Dyer este unul dintre oamenii care având această energie disponibilă și consecventă pe tot parcursul vieții, a avut puterea de a-și stabili și menține o valoare și o stimă de sine sănătoasă, fiind un adevărat model și pentru ceilalți, inspirând milioane de oameni înspre a-și îmbunătăți, transforma viețile proprii. Este și energia care în general ajută foarte mult în cazul discursurilor unor persoane influente, unor speakeri motivaționali.

Centrul G (Sine) – este energia direcției, a iubirii și a identității. Doar urmărindu-l pe Wayne Dyer în discursurile sale, poți simți energia iubirii care vine dinspre ceea ce emite. O astfel de persoană, este capabilă să inspire și să ghideze pe ceilalți înspre a-și găsi propria direcție corectă în viață, a-și găsi și dezvolta iubirea (în special cea de sine) și a-și stabili propria identitate (în special în cazul în care acest centru este definit, ca în cazul său, de canalul care face legătura între Sine și voință).

Centrul Gâtului – este centrul manifestării, al vocii prin care se exprimă persoana. În acest caz, avem de-a face cu expresia unor concepte noi, originale, care la momentul potrivit și cu recunoașterea și invitația potrivită, pot transforma modul în care gândim sau acționăm. Este vocea care spune ”Eu știu”.

Centrul Ajna – este cel care preia inspirația venită, în acest caz din exterior, formulând concepte și perspective noi, ce așteptă să fie exprimate la momentul potrivit, într-un mod original.

În consecință, această persoană se poate baza pe tot parcursul vieții pe energia voinței, a simțului direcției și identității, nu doar personale, ci și cu privire la cei din jur și a originalității conceptelor pe care le poate aduce în lume.

Condiționările – Centrii nedefiniți / deschiși

Energia inconstantă, inconsecventă:

Centrii presiune Wayne DyerCentrii de presiune – Wayne Dyer a fost o persoană care a trăit în permanență într-un sandwich de presiune venită din exterior (condiționată). Atât Centrul Capului cât și Centrul Rădăcină sunt complet deschiși. Este vorba despre presiunea mentală și presiunea fizică (adrenalină, stres). Pentru a folosi în mod corect o asemenea condiționare este nevoie de centrare, de conștientizare și de observare a momentelor când ești condiționat din exteriorul tău, să știi care sunt momentele în care manifești energii care nu te definesc. Înțelepciunea venită totuși din acești doi centri de presiune au făcut din Dyer o persoană care să știe ce anume din ce vine prin inspirație mentală are valoare și ce nu, de asemenea care este presiunea care să grăbească lucrurile în mod corect pentru sine și care nu.

Centrii constienta Wayne DyerCentrii de conștiență – în afara celui mental activat, ceilalți doi centri rămân nedefiniți. Sunt centrii care se referă la starea de bine din corp, integritatea fizică și centrul energetic care se referă la stări emoționale. Centrii de conștiență funcționează ca niște filtre prin care percepem lumea exterioară. Un centru nedefinit înseamnă o manifestare a acelei energii într-un mod inconstant, inconsecvent. Totul la acest nivel se manifestă sub influența condiționărilor din exterior. Cu toate că există porți activate în acei centri nedefiniți, particularitatea acelor porți se manifestă doar atunci când ceva din exterior (altă persoană, tranzitul planetar dintr-un moment anume) vine și activează acel centru (îl definește / colorează).

Înțelepciunea rezultată dintr-un centru Splenic se referă la capacitatea de a simți în jur că ceva sau cineva este sănătos sau nu, cu o stare fizică de bine sau nu, fără a se identifica cu acele stări. Este vorba despre o persoană sensibilă la starea de sănătate a celuilalt. Înțelepciunea la nivel de centru emoțional se referă la capacitatea de a fi sensibil la emoțiile celorlalți, la a ști care sunt acele situații încărcate emoțional cu care este bine să te confrunți sau nu, fără a se identifica cu acele stări emoționale. Este o persoană empatică.

Un Proiector are capacitatea nativă de a ”vedea”, de a recunoaște toate aceste energii ”în celălalt”, în același timp devenind vulnerabil în fața energiei pe care o preia de la persoana lângă care se află și la care este ”conectat” atunci când este invitat să o facă. De aceea, este important ca în urma invitației să-și folosească Autoritatea decizională (”ce vreau eu” / ”Eu vreau” – în cazul analizat) pentru a ști în primul rând dacă este corect să intre într-o interacțiune cu celălalt și apoi dacă ceea ce se întâmplă este sau nu pentru el.

Sacral Wayne DyerCentrul Sacral – este energia vitală, ceea ce ne menține în mișcare, ceea ce face posibilă activitatea noastră de zi cu zi. Este disponibilitatea (sau nu) de a munci, de a consuma energia pe ceva corect, care să aducă satisfacție. În cazul unui Proiector, această energie nu este prezentă nativ. Centrul Sacral este nedefinit. Ceea ce înseamnă ca energia de a face vine din exterior. Vine cu ocazia unei invitații care oferă (dacă este corect) și energia necesară. Totul depinde de modalitatea în care intră în interacțiune (recunoaștere -> invitație -> corect din punct de vedere Autoritate decizională).

Imaginea unui comportament nesănătos legat de harta analizată ar fi, de exemplu:

  • mă grăbesc să răspund la întrebările tuturor, neștiind ce anume este mai important sau interesant pentru a căuta răspunsuri (centrul Capului și centrul Rădăcină – ambii deschiși)
  • hotărăsc să nu mă implic într-un proiect anume pentru că există prea multă încărcătură emoțională acolo și mai bine stau deoparte (centrul Emoțional nedefinit)
  • nu vreau să ies din acea relație pentru că acea persoană îmi dă o stare de bine, chiar dacă nu mă respectă, dar îmi este teamă să plec pentru că nu știu ce se va întâmpla cu mine dacă o fac (centrul Splenic nedefinit)
  • mă simt plin de energie și simt că pot să continui la nesfârșit cu ceea ce fac pentru că în sfârșit am energia de-a o face (centrul Sacral nedefinit)
  • le spun celorlalți care este direcția lor corectă în viață, fără a fi invitat să o fac, ci doar pentru că văd că așa este (centrul G definit, manifestat fără invitație)
  • știu că am voința de a merge într-o anumită direcție, în consecință îi conving și pe ceilalți să facă la fel, presupunând că și ei au la dispoziție energia voinței pentru acest lucru (centrul Inimii definit)
  • am o idee originală, genială și mă duc să o expun fără a fi invitat (legătura dintre Ajna și Gât manifestată fără invitație)

Definițiile native (canalele energetice):

Capacitatea lui Wayne Dyer de a aduce transformări majore în modalitatea în care gândim și vedem anumite lucruri, prin perspective noi, se datorează uneia dintre definițiile sale native. Este vorba despre contribuția individuală la energia colectivă prin aducerea unui suflu nou, cu potențial transformator, prin intermediul unor idei, înțelegeri inovative. ”Atunci când schimbi modul de a privi lucrurile, lucrurile pe care le priveşti se schimbă” este citatul care definește cel mai bine această caracteristică nativă a lui Dyer. Atunci când sunt comunicate la momentul potrivit, sunt aduse într-un mod structurat, pe înțelesul celor ce primesc informația.

Ideile inovative care vin prin intermediul acestei definiții sunt primite de colectiv ca fiind geniale atunci când sunt primite prin intermediul unei recunoașteri și unei invitații (indiferent de Tipul persoanei cu această definiție) sau ”ciudate” atunci când vin fără recunoaștere și invitație.

A doua definiție prezentă în harta lui Dyer este legată de capacitatea de a inspira, de a iniția un proces transformator în celălalt, uneori printr-un șoc transformator, ceva ce vine și te face să ”te arunci în necunoscut”, descoperind astfel ceva ce altfel nu ai fi descoperit, sau nu ai fi avut curajul să ajungi. Îți poate aduce iubirea de sine și puterea de a-ți urma propria cale. Persoana cu o astfel de definiție are la rândul său puterea de a se transforma pe sine și a ”sări în necunoscut”, acolo unde alții nu au mai fost, testându-și limitele, depășindu-le, aducând astfel inspirația și puterea în ceilalți, prin exemplul personal.

În cărțile sale și în discursurile avute, Wayne Dyer vorbește despre experiențele lui personale, ceea ce a putut aduce inspirație și putere, voință în cei care l-au urmărit. Este exemplul care a putut ajunge de la ambiție (voință și competitivitate, în primul rând cu sine însuși) la sens – acel sens în viață pe care cu toții îl căutăm la un moment dat.

Definiția divizată:

În cazul de față, cele două definiții (canalul ce leagă Ajna de Gât și canalul ce leagă Inima de Sine) nu sunt conectate între ele, existând o divizare (lipsa unor porți, respectiv canale care să permită curgerea neîntreruptă a energiei dintr-un centru în altul). Acest lucru înseamnă tendința persoanei de a crede că ceva lipsește în viața sa, că nu este complet dacă nu are ceva anume. Este doar o iluzie. Centrarea pe ceea ce ai nativ și poți folosi cu încredere pe tot parcursul vieții îți va aduce tot ceea ce ai nevoie. La polul opus este Mintea care prin discursul legat de ceea ce rămâne nedefinit în hartă îți spune că ceva lipsește și că trebuie să faci ceva în legătură cu asta. De aceea avem Strategia și Autoritatea decizională (sistemul nostru de ghidare internă) – pentru a ne permite să parcurgem drumul vieții cu cât mai multă ușurință, cu autenticitate. Și atunci… totul decurge natural. Nu mai dăm crezare minții și ne vedem de drumul nostru. În cazul lui Wayne Dyer, a fost necesară o perioadă de încercări nereușite (caracteristice unui profil cu linia 3 – vezi mai departe descrierea profilului), pentru a afla că:

Sufletul tău – acel loc liniştit din interior – îţi stă la dispoziţie pentru a-i cere sfatul. Întotdeauna te va îndruma în direcţia bună.

Profilul:

Wayne Dyer este exemplul unui Investigator / Martir. Investigator în sensul că este cel care este făcut să petreacă mult timp pentru a analiza și a ajunge la anumite concluzii, a pune bazele, a ”turna fundația” pe care apoi să poată funcționa, atât el însuși, cât și ceilalți. Însă fundația, pentru el, nu este niciodată sigură, rolul de investigator funcționând în permanență. Martirul este cel care poate pune la îndoială valabilitatea fundației, pentru că este făcut să învețe în viață despre ceea ce nu funcționează, să descopere lovindu-se în drumul său de persoane și situații care să-i pună la dispoziție oportunitatea de a învăța, de a descoperi. Este cel care trece în permanență prin încercări nereușite din care să afle lucruri valoroase pe viitor.

Fără cei care au rolul de a construi fundații și de a le verifica valabilitatea, nu am avea un punct de plecare, o bază de la care să pornim.

Rolul pe care Wayne Dyer l-a purtat de-a lungul vieții se regăsește și va rămâne în cărțile care au rămas scrise, în exemplele vieților pe care le-a transformat, funcționând în continuare ca o bază de plecare, ca un punct de referință pentru procesul de auto-cunoaștere și transformare autentică.

Privind în urmă la întreaga tapiserie a vieţii mele din perspectiva momentului prezent, pot observa că absolut toate aspectele ei au fost necesare şi perfecte. Fiecare pas m-a condus până la urmă pe un nivel mai înalt, chiar dacă am perceput deseori aceşti paşi ca pe nişte obstacole sau experienţe dureroase.

Alina Ioan

Alina Ioan

Ghid de Human Design certificat de International Human Design School / Consilier pentru dezvoltare personala / Trainer / Formator